Geschiedenis
Als kleine meid was ik al gek op oude volksverhalen en geschiedenis. Ik hing aan de lippen van opa die altijd zo fantastisch over vroeger kon vertellen en terwijl we lange wandelingen in de natuur maakte vertelde hij mij alle wijsheden die hij wist te vertellen. Soms verlang ik terug naar deze momenten van afzondering onder de vleugels van mijn opa, op avontuur, tussen het groen en de elfjes.
In de middelbare school tijd hing ik aan de lippen van de geschiedenis docent en de docent van geloofsovertuigingen. Deze laatste gaf mij zelfs een bijbel mee naar huis, zodat ik zelf verder onderzoek kon doen.
Het verbaasde mij, dat er een God bestaat die vooral aan de kant van de rijke mensen leek te staan, waarom gaf deze God de arme kinderen in Afrika niet wat extra aandacht? Als God echt zou bestaan, waarom is er dan pijn en verdriet? Waarom zou God een spraakverwarring veroorzaken, zodat de mensen elkaar niet meer konden verstaan- dit drijft mensen toch verder uit elkaar? Waarom staat God niet voor saamhorigheid en liefde, maar voor pijn, onderdrukking en angst, verdriet, kruistochten en vernieling? Terwijl de meeste leerlingen het vak geschiedenis lieten vallen in de derde klas, liet ik aardrijkskunde vallen.
De geschiedenis is mij blijven fascineren en zo ook Godsdienst. Als een rode draad loopt het door mijn leven heen, en leidt het mij naar antwoorden, voor mij de ware antwoorden.
Zo ging ik zelf regelmatig naar diensten van de christelijke en katholieke kerken, in de hoop daar antwoorden te vinden. Vooral de katholieke kerk bezorgde mij koude rillingen, het gevoel van onderdrukking en eenzaamheid. De vaak kolossale gebouwen zijn ondanks alle poespas en opsmuk, koud en kil. In de christelijke gemeenschappen kun je wat meer liefde en saamhorigheid vinden naar mijn mening, en op alle moeilijke vragen hebben ze een ingestudeerd antwoord klaar staan. Vele gesprekken en discussies met de voorganger, pastoor, tot gevolg.
De ware geschiedenis is niet altijd makkelijk te vinden, zelfs niet op internet. Wel kun je delen van de waarheid vinden en zelf onderzoeken of nagaan wat ongeveer de ware geschiedenis is van een verhaal. De geschiedenis zoals wij hem kennen uit boeken en van geschiedenis docenten, is vaak opgebouwde lariekoek, met uitzonderingen nagelaten. Deze wordt namelijk altijd verteld in het voordeel van de machthebbers, onze regering en de wereld leiders. Of we het nou leuk vinden of niet, zij bepalen welke boeken er op school gelezen worden, zij bepalen welke en hoe deze verhalen verteld worden, zij bepalen wat wij op tv kijken en wat er überhaupt op tv komt.
De wereldleiders zijn machtige en rijke mensen die ons graag van de domme willen houden, zodat ze de macht in eigen handen kunnen houden. Drie keer raden waaruit de kerk is voortgekomen, de kerk die de mensen al decennia in hun macht heeft, en nog steeds. De kerk die zogenaamd verlichting of verlossing zou bieden, maar in feite met onderdrukking en leugens de mensheid kleineert en van de domme houdt.
Mijn conclusie is dat mijn God niet in een kerk, welke dan ook, terug te vinden is.
Maar wat is ware geschiedenis? Geschiedenis betekent eigenlijk niet meer dan verhalen over vroeger, vaak subjectief. Ik heb gister misschien heel anders ervaren, dan jij gister hebt ervaren, en wij kunnen dus allebei een heel ander verhaal schrijven over de geschiedenis van gister. Iemand die over honderd jaar ons verhaal zou lezen, zou alleen maar kunnen gissen wat het ware verhaal geweest zou kunnen zijn, terwijl beide verhalen naar waarheid geschreven zijn.
Wendy Minten
Reactie plaatsen
Reacties